Artık Üniversite sınavları müfredatı değişiyor. Müfredat daha çok liselerde gösterilen eğitim ağırlıklı gerçekleşecek. Üniversite için dersanelerdeki eğitim çerçevesinde soru hazırlanmasına son veriliyor.
Artık Üniversite sınavları müfredatı değişiyor. Müfredat daha çok liselerde gösterilen eğitim ağırlıklı gerçekleşecek. Üniversite için dersanelerdeki eğitim çerçevesinde soru hazırlanmasına son veriliyor.
Üniversite giriş sınavları lise müfredatına daha uygun hale getiriliyor. 1 Eylül 2015 itibariyle dershanelerin kapanacak olması üniversite sınav sisteminde de yeni bir dönemi başlatacak. Sınav soruları dershane perspektifinden çıkarılarak öğrencilerin tüm lise hayatı boyunca konu kazanımlarını ölçebilecek nitelikte hazırlanacak. Bunun için ÖSYM’nin soru hazırlama kurullarında lise öğretmenleri de yer alacak. Öğretmenler, sınav sorularının lise müfredatının kazanımlarına uygunluğunu kontrol edecek. Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM arasında yapılan işbirliği kapsamında önümüzdeki yıldan itibaren üniversite sınav sorularının hazırlanmasında ortak çalışılacak.
DERSİNİ DİNLE YETER
Yapılan işbirliğiyle üniversiteye hazırlanan öğrencilerin dershane, özel kurs ve ek ders gibi ihtiyaçlarına tamamen son verilmesi hedefleniyor. Liseye giriş sınav sistemi TEOG’da olduğu gibi öğrencilerin sadece dersi dinleyerek, ödevlerini düzenli yaparak üniversiteye hazırlanabilmesi amaçlanıyor. Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı “İlkesel olarak çocuğun okula gitmesi, dersini izlemesi, sınıfta müfredatı takip etmesi önemli. Devamsızlık oranlarını düşürdük. Sen okula devam et, dersini izle, böylece rahat et. Dersine, okuluna devam eden, dersini dinleyen, ödevini, gerekli çalışmaları yapan öğrenci sınava zaten okulda hazırlanmış oluyor” demişti.
DERSHANE DÖNEMİ BİTTİ
Dershaneciliğin bir dönem eğitim sistemine çok müdahil olduğunu anlatan Bakan Avcı “Çocuklar yasa gereği okula devam etmek zorundaydı, ama sınavlarda bunların bir etkisi yok, asıl olan dershanede verilen test çözme teknikleridir, şeklindeki olgu eğitim sistemine enjekte edilmişti. Bütün sınavlarda da dershanecilerin istediği, öngördüğü sorular soruldu. Şimdi biz bunu değiştiriyoruz” dedi.